Bestaande kubussen

Vandaag hebben we een kijkje genomen bij de kubussen die nu worden gebouwd. Sinds 2011 staan er drie, maar op dit moment zijn er al drie andere (zo goed als) af. Een ervan is zelfs al bewoond. Een zevende is net in aanbouw.

Allemaal staan ze aan de westkant van het eiland aan het water. Aan deze kant staan alle kubussen met de punt naar het water, dus diagonaal. Aan de noordoostkant, waar wij een optie hebben, staan ze met de vlakke kant naar het water.

De diversiteit aan woningen is prachtig. Er zijn kubussen die glad wit of grijs gestuct zijn, met golfplaten, en de nieuwste een ontwerp in baksteen. Die vinden we erg goed gelukt. Het is een jaren-’30-stijl kubus!


Deze is volledig met rode baksteen gemaakt, met kenmerkende verticale elementen onder de smalle en hoge ramen. Ook is er een soort plantenbak onder het woonkamerraam in dezelfde stijl. Het dakterras is gekaderd door een metalen pergola en een patroon in het baksteen. Een tijdje geleden kwamen we de eigenaar tegen, hij is ontwikkelaar en heeft het zelf ontworpen. Erg inspirerend!


Hieronder volgen wat andere kubussen. De familie Hu komt in de kubus ernaast. We spraken Meneer Hu, die bezig wat met het schilderen van het binnenwerk. Volgende week gaan ze verhuizen!


Iets verder staan de drie oudere kubussen.



Waaronder die van Godfried en z’n kippen.



Op de punt staat de kubus die geen kubus is, deze is bij uitzondering 9x10x11 meter (jammer!). Deze heeft fantastisch uitzicht over de wetering.


Voor ons geeft dit ideeën voor de volgende stap in ons ontwerp: de gevels en de ramen!

De Trap

De Trap houdt ons nu al een tijdje bezig. Jawel, met hoofdletters! Architect Age zei al in het begin dat de keuze voor de plaats en vorm van de trap het allerbelangrijkste is, omdat het de indeling van de rest van het huis bepaalt. 

Dat klonk al meteen logisch, maar nu snappen we pas hoe dat in de praktijk werkt. De trap neemt een bepaald volume in en komt op een bepaalde plek uit op de verdieping. Dus daar komt automatisch een gang. Het is niet verstandig om een trap in de hoek van het huis te zetten, omdat je anders veel gangruimte nodig hebt om alle kamers op een verdieping te bereiken. De trap moet dus ergens centraal, of in het midden van een van de buitenmuren komen.

Wij kiezen voor een trap die vrij staat in de woonkamer en een vide vormt met de eerste verdieping. Dat was een suggestie van Age en we vinden het prachtig, want enorm ruimtelijk!

Op de eerste verdieping kun je dan links en rechts van de trap twee kamers maken. Maar hoe groot moeten die precies worden? De ene slaapkamer moet groot genoeg zijn voor ons bed en je moet er normaal kunnen lopen. Dus liefst zo groot mogelijk. Anderzijds wordt de andere slaapkamer al snel te smal om een slaapkamer te kunnen zijn. 

Het verschuiven van de trap met 30 centimeter heeft zo al grote invloed op de ruimtes er omheen. 

Ook heeft dit weer invloed op de ruimte in de keuken op begane grond, en op de woonkamer. Ook de trap naar de tweede verdieping schuift dan mee. Hierdoor worden de ruimtes op zolder ineens te klein of te groot. Oef…

We hebben een 3D model gemaakt in SketchUp op basis van de plattegronden om precies te zien hoe keuzes bepaalde gevolgen hebben. 

Het is een ingewikkelde 3D puzzel! Gelukkig hebben we de architect om nieuwe oplossingen te vinden voor schijnbare problemen. We wachten nu dus maar even zijn reactie af. En om de tijd te doden, snijden we het onderwerp ‘trappen’ dan nog maar eens aan…

De grote beslissing!

De grote beslissing is genomen: wij gaan een huis bouwen! Niet alleen bouwen, maar ook zelf ontwerpen, met de kunde van onze architect Age Fluitman van Droomhuisfabriek! Op dit moment zijn wij voor 1,4% eigenaar van een bouwkavel in Utrecht Terwijde. Een kavel aan het water met genoeg ruimte voor een vrijstaande woning, een terras aan het water en een ruime tuin.

De woning is niet zomaar een woning, nee, het is een kubuswoning. Die komt op Kubuseiland te staan, samen met 49 kubus-broertjes en –zusjes. En dan niet een die scheef is, zoals die in Rotterdam. Maar een die gewoon heel praktisch en groot is: 9x9x9 meter!

Nadat we het project ontdekt hadden, zijn we op zoek gegaan naar een architect. Dat is nog niet zo eenvoudig. Er zijn er namelijk best veel. Maar niet iedereen kan een kubus ontwerpen. Dus dat maakt de keuze weer wat eenvoudiger. Tijdens een bezoek aan de beurs Eigen Kavel & Huis kwamen we een aantal architecten tegen met wie we een eerste kennismaking hebben gehad. Na veel wikken en wegen tijdens een prachtige rondreis in Japan (lang leve de treinreizen!) hebben we gekozen voor Age van Droomhuisfabriek. Dat staat er nu even makkelijk, maar dit keuzeproces heeft ongeveer 3 maanden geduurd.

Inmiddels zitten we midden in de ontwerpfase. Langzaam ontwerpen we verdieping voor verdieping, totdat we drie verdiepingen hebben ingedeeld. Dit is nog best een ingewikkeld proces, en we hebben nog nooit zoveel over trappen gepraat als nu. Maar beetje bij beetje wordt het ons huis.

Omdat we veel inspiratie gekregen hebben door een ander blog, leek het ons ook leuk om een soort dagboek bij te houden. Op deze blog vertellen we over de voortgang van ons ontwerp, het proces rondom keukens, badkamers, vloeren, deurklinken en dorpels en natuurlijk de uiteindelijke bouw. Veel leesplezier!